GAPS Recepten - Lunch/Diner

GAPS Recepten - Lunch/Diner

In Nederland zijn we gewend om te ontbijten en lunchen met brood. Die denkwijze kun je binnen het GAPS dieet beter laten varen. Daarin zijn juist de lunch en het diner vaak vergelijkbaar. 
In de GAPS introductie fase eet je veel soepen op basis van botten bouillon wat ontzettend voedzaam is. 
Na de introductie fase blijft soep basis voedsel maar kun je ook veel andere gerechten eten. Hieronder vindt je een aantal recepten die je zowel als lunch als ontbijt kunt eten. Op de pagina Voorbeeld dagmenu GAPS Dieet vind je nog meer inspiratie!

Witlof-oven schotel
Nodig:
- 2 stronken witlof
- 1 ui
- 1 champignon
- 1 teen knoflook
- 100 gram gehakt
- 1 ei
- kerrie en zout

Verwarm de oven op 180 graden. Vet een ovenschaal in met wat olie.
Snijd alle groente fijn en haal de harde kern uit de witlof. Verhit wat boter in een pan en bak de gehakt aan tot het aan alle kanten bruin is. Doe dit in de ovenschaal en bak in dezelde pan de ui aan. Als deze glazig wordt doe je de witlof, champigon en knoflook hierbij. Bestrooi met de kerrie en wat zout. Bak dit tot de witlof geslonken is. Roer het goed door en giet het groente mengsel over de gehakt. Kluts een ei met wat zout en kerrie en giet dit over de witlof. Zet de ovenschaal voor 20 minuten in de oven!
Tip: Heb je de lactose-stappen doorstaan en kun je kaas goed verteren? Het is dan lekker om wat geraspte kaas over het ei te strooien!

Vis - roerbak schotel
Nodig:
- 75 gram wilde zalm
- 75 gram witvis, wild. Kabeljauw, scholfilet oid.
- 1 ui
- 2 champignons
- handje zeekraal
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram gemengde groente. Paprika, courgette, wortel, prei, doperwten, broccoli, spinazie, boontjes
- zout en kruiden naar keuze

Snijd alle groente fijn en de vis in blokjes. Verhit een eetlepel kokosolim of ghee in een pan en bak hierin de groente. Doe na 10 minuten de vis erbij. Bestrooi met zout en kruiden. Bak dit op half vuur voor 15 minuten.