GAPS Recepten - Basis
GAPS Recepten - Basis
Bouillon vormt de basis van het GAPS dieet. De reden: In en om de botten/graten van een dier zitten ontzettend gezonde stoffen zoals gelatine. Deze stoffen helpen je darmwand te helen.
Bouillon maken is een tijdrovende klus. Het is dan ook verstandig om grotere hoeveelheden te maken. Dit kun je in de koelkast 4 dagen bewaren maar je kan het ook per 500 milliliter invriezen. Bouillon bevat weinig calorieën en is toch ontzettend gezond.
Je kan er ook voor kiezen om een goede kwaliteit bouillon te kopen (kleinste soepfabriek) maar verhoudingsgewijs is dit ontzettend duur. Het is stukken goedkoper om de botten van je kippenpootje in het water te gooien en te laten trekken!
Kippenbouillon
Benodigdheden: 2 kippenbouten, liter water, boullonpoeder, peper, winterwortel, halve prei, 1 ui, 5 tenen knoflook.
Zet de pan water op fornuis, op half vuur. Doe de kippenbouten in het water en laat dit 30 minuten koken. Na een half uur haal je de bouten uit het water en haal je zoveel mogelijk vlees eraf. Doe de botten terug in de pan samen met alle fijngesneden groente, bouillon en peper en laat dit 3 uur pruttelen. De kipfilet kun je later door de soep doen of bij de maaltijd eten. (week 1: dag 1-4)
Haal na 3 uur de botten uit het water en haal er vlees/vet af wat er nog af kan en doe dit in het water. Klaar is je bouillon!
Visbouillon
Benodigdheden: 500 gram visgraten van bijvoorbeeld kabeljauw. Kabeljauw heeft vaak grote graten, deze kun je er makkelijker uithalen na het stoven. Snufje peper, 2 eetl. Bouillonpoeder.
Doe de graat met de peper en bouillonpoeder in het water en zet dit op het vuur. Zodra het kookt zet je het vuur zacht en laat je het 1,5 uur pruttelen.
Giet de bouillon door een vergiet en haal de graten er met je handen uit. De overgebleven vis kan weer terug in de bouillon.
GAPS Recepten - Basis
Basis maaltijden bij het GAPS dieet zijn soepen, gemaakt van de getrokken bouillon. Hieronder volgen een aantal recepten.
Pompoen soep
- 500 milliliter Kippenbouillon
- 200 milliliter water
- kilo schoongemaakte pompoen (heb je een bio pompoen? Dan kun je de schil laten zitten!)
- 3 uien
- 3 tenen knoflook
- 200 ml kokosmelk of 50 gram santen.
- 3 tenen zwarte knoflook (lekker zoet!)
- eetlepel tijm
- eetlepel oregano
- eetlepel basilicum
- zout en peper
Zit je in de introductie fase van het GAPS dieet? Kook dan alle groente gaar in de bouillon en het water. En pureer dit. Ben je al verder? Verwarm dan de oven op 200 graden. Snijd alle groente in grove stukken, besprenkel met wat olie, zout, peper en kruiden en rooster dit voor 30 minuten in de oven. Schep het dan over in de hete bouillon en laat dit 5 minuten koken. Pureer alles en klaar is je soep! Door de groente eerst te roosteren krijgt de soep een heerlijke smaak!
Basis maaltijden bij het GAPS dieet zijn soepen, gemaakt van de getrokken bouillon. Hieronder volgen een aantal recepten.
Pompoen soep
- 500 milliliter Kippenbouillon
- 200 milliliter water
- kilo schoongemaakte pompoen (heb je een bio pompoen? Dan kun je de schil laten zitten!)
- 3 uien
- 3 tenen knoflook
- 200 ml kokosmelk of 50 gram santen.
- 3 tenen zwarte knoflook (lekker zoet!)
- eetlepel tijm
- eetlepel oregano
- eetlepel basilicum
- zout en peper
Zit je in de introductie fase van het GAPS dieet? Kook dan alle groente gaar in de bouillon en het water. En pureer dit. Ben je al verder? Verwarm dan de oven op 200 graden. Snijd alle groente in grove stukken, besprenkel met wat olie, zout, peper en kruiden en rooster dit voor 30 minuten in de oven. Schep het dan over in de hete bouillon en laat dit 5 minuten koken. Pureer alles en klaar is je soep! Door de groente eerst te roosteren krijgt de soep een heerlijke smaak!